Jesień i zima to dość specyficzny i wymagający czas i możemy mieć wrażenie, że nie obfituje on w urodzaj sezonowych warzyw. Nic bardziej mylnego! Natura wymyśliła to na tyle dobrze, że postanowiła sprezentować nam na późną jesień takie warzywa, których główne moce to zdolności do m.in. modulowania odporności, czy działania przeciwnowotworowego.
O jakich warzywach mowa? Dynia, kapusta ( biała i czerwona), a także najmniej znana rzepa.

Co znajdziemy w dyni?
- bogactwo beta-karotenu,witamin: C, E i z grupy B
- potas, magnez, cynk i błonnik
- niską kaloryczność przy wysokim indeksie sytości- idealna przy redukcji !
Jakie ma supermoce?
- wzmacnia odporność, wspiera działanie bariery śluzówkowej i funkcjonowanie układu immunologicznego,
- wspiera wzrok i zdrową skórę, dzięki zawartości beta-karotenu chroni siatkówkę oka i działa antyoksydacyjnie,
- pomaga w regulować trawienie i wchłanianie, jest źródłem świetnego błonnika o działaniu prebiotycznym,
- działa łagodnie moczopędnie, wspiera pracę nerek i eliminację toksyn, pomocna w obrzękach
- Pestki dyni zawierają cynk i fitosterole, które wspierają procesy odpornościowe, ale warto także wspomnieć o zawartości tryptofanu, bardzo ważnego aminokwasu będącego prekursorem serotoniny!
Co znajdziemy w białej kapuście?
- siarkę, wapń, potas, błonnik i flawonoidy
- witaminy: C, K, A, E, z grupy B, kwas foliowy
- wodę! Szczególnie ważną w okresach gdzie odczuwamy niższe pragnienie
- związki o potencjalnych właściwościach antynowotworowych, takie jak sulforafan i izotiocyjaniany
Co to oznacza?
- działa przeciwzapalnie i gojąco, ciekawostką jest że sok z kapusty wspomaga leczenie wrzodów żołądka
- wzmacnia odporność dzięki dużej dawce witaminy C i związków siarki
- wspiera trawienie, błonnik reguluje pracę jelit, a kapusta kiszona dodatkowo działa pro i prebiotycznie
- wspomaga w obniżanie cholesterolu
- zawiera substancje przeciwnowotworowe, które neutralizują wolne rodniki
Kapusta czerwona zawiera wszystko co powyższe, ale wyróżnia się zawartością antocyjnanów, czyli polifenoli którym zawdzięcza swój kolor. Jaki wpływ mają na nasz organizm?
- chronią serce i naczynia krwionośne, antocyjany obniżają także ciśnienie
- mają silne działanie przeciwutleniające, chronią komórki przed starzeniem i pomagają eliminować komórki nowotworowe
- działają przeciwzapalnie i wzmacniająco na odporność.
Na koniec zostawiłam rzepę. Spośród wszystkich wymienionych cieszy się najmniejszą popularnością, jednak zauważam, że coraz więcej niszowych restauracji wraca do niej w sezonowych kartach. Jej szczyt popularności na naszych ziemiach przypadał na XIX wiek, jednak później została wyparta przez ziemniaka.
Co możemy w niej znaleźć?
- Witaminy: C i sporo witamin z grupy B
- Minerały: potas, wapń, magnez, żelazo
- Błonnik
- olejki eteryczne, flawonoidy i kumaryny
- organiczne związki siarkowe i glukozynolany
Liczne właściwości zdrowotne to m.in.:
- wspieranie układu odpornościowego i zwalczanie infekcji dróg oddechowych,
- wspomagające działanie oczyszczające poprzez pobudzanie wątroby i nerek do usuwania toksyn i szkodliwych produktów przemiany metabolicznej,
- wspiera trawienie i pracę jelit,
- ma działanieantybakteryjne i przeciwwirusowe,
- wspomaga kości i mięśnie dzięki obecności wapnia i magnezu
Jak się okazuje natura nie pozostawia nas bez pomocy nawet w okresie, w którym sama udaje się na odpoczynek.
The author of the entry is:
