Czy pyłek pszczeli to dobry sojusznik w prewencji chorób neurodegeneracyjnych?

Przegląd najnowszych doniesień naukowych dot. właściwości zdrowotnych pyłku pszczelego.

W ubiegłym roku ukazał się bardzo ciekawy przegląd naukowy, w którym zebrano większość dowodów naukowych dot. wpływu pyłku pszczelego na organizm i starano się odpowiedzieć na pytanie: czy właściwości pyłku pszczelego mogą wspierać prewencję chorób neurodegeneracyjnych?

Jak wiadomo, mechanizmami sprzyjającymi powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych ( m.in. najpopularniejsze: ch. Alzheimera, ch. Parkinsona) są: stres oksydacyjny, zespół metaboliczny (nadmierna masa ciała, nadciśnienie, otłuszczenie wątroby NAFLD/ MAFLD, niedożywienie jakościowe itd.), przewlekły stan zapalny o niskim nasileniu, czy cukrzyca.

Pyłek pszczeli, znany ze swoich specyficznych właściwości zdrowotnych wykazuje korzystny wpływ na wspomniane mechanizmy, tym samym nie ma się co dziwić, że stanowi przedmiot zainteresowania wielu ośrodków naukowych działających w dziedzinie nauk nad chorobami neurodegeneracyjnymi.

Korzyści pyłku pszczelego to przede wszystkim zdolność do walki ze stresem oksydacyjnym, dzięki różnorodności składników aktywnych może uzupełniać niedobory pokarmowe, a także redukować przewlekły stan zapalny, wypływać na uwrażliwienie receptorów na insulinę, czy też sprzyjać w terapii otłuszczenia wątroby (NAFLD/ MAFLD). Te właściwości są szczególnie interesujące i potrzebne zwłaszcza w prewencji wspomnianych chorób.

Na ten moment, mimo wielkiej nadziei naukowców pozostają do zweryfikowania kluczowe obszary i mechanizmy działania pyłku pszczelego w układzie pokarmowym, wpływ na modulację mikrobioty, ustalenie pełnego składu pyłku pszczelego z uwzględnieniem regionu świata (pyłek pszczeli jako naturalny surowiec ma odmienne cechy składu w zależności od części świata z której pochodzi co stanowi dużą zmienną do przeprowadzania badań klinicznych) i możliwości zastosowania konkretnego, specyficznego i powtarzalnego wzorca do bardziej zaawansowanych praktyk terapeutycznych. Brakuje także doniesień o specyficznych mechanizmach farmakodynamicznych i farmakokinetycznych pyłku wewnątrz organizmu, a także wykorzystaniu poszczególnych składników aktywnych w OUN (ośrodkowym układzie nerwowym) jak choćby zdolność do przenikania przez barierę krew-mózg i długofalowych skutków stosowania pyłku na te układy.

Warto dodać, że wciąż jeszcze nie znamy wszystkich mechanizmów powstawania chorób neurodegeneracyjnych, stąd na wysnucie tezy, że pyłek pszczeli wpływa na opóźnianie procesów starzenia mózgu i układu nerwowego jest jeszcze za wcześnie. Nie mniej, obecna wiedza w tym zakresie pozwala sądzić, że pyłek pszczeli jako naturalny produkt określany także jako superfoods jest cennym składnikiem diety pod kątem możliwego wpływu na zapobieganie i łagodzenie przebiegu chorób neurodegeneracyjnych.

Wniosek? Trzeba poczekać na kolejne dobrze przeprowadzone badania, o dużej sile dowodu i trzymać kciuki za tak łatwo dostępny w naszej szerokości geograficznej produkt.

Moja opinia? Bądźmy ostrożnymi, ale jednak optymistami w tej sprawie 🙂

Źródła:

  1. Kacemi R, Campos MG. Bee Pollen as a Source of Biopharmaceuticals for Neurodegeneration and Cancer Research: A Scoping Review and Translational Prospects. Molecules. 2024 Dec 13;29(24):5893. doi: 10.3390/molecules29245893. PMID: 39769981; PMCID: PMC11677910.
  2. de A Boleti AP, de O Cardoso PH, F Frihling BE, E Silva PS, de Moraes LFRN, Migliolo L. Adipose tissue, systematic inflammation, and neurodegenerative diseases. Neural Regen Res. 2023 Jan;18(1):38-46. doi: 10.4103/1673-5374.343891. PMID: 35799506; PMCID: PMC9241402.
  3. Saral Ö, Şahin H, Saral S, Alkanat M, Akyıldız K, Topçu A, Yılmaz A. Bee pollen increases hippocampal brain-derived neurotrophic factor and suppresses neuroinflammation in adult rats with chronic immobilization stress. Neurosci Lett. 2022 Jan 1;766:136342. doi: 10.1016/j.neulet.2021.136342. Epub 2021 Nov 11. PMID: 34774703.

Autorką tego wpisu jest:

Szukaj