Let’s Bee Vitality!
Otrzymane wyróżnienie potwierdza wysoką jakość surowców, dobry i przemyślany skład przyjazny osobom z insulinoopornością, a także tym, dla których korzystanie z wysokiej jakości produktów to ważny element zdrowego stylu życia.
Czy istnieje naturalny, polski adaptogen o udowodnionym, korzystnym wpływie na osoby zmagające się z insulinoopornością?
Okazuje się, że tak i ma swoje źródło w nieocenionej pracy pszczół.
Bee Vitality to synergia standaryzowanych ekstraktów z pyłku pszczelego, czystka szarego, cynku, kurkumy, witaminy C oraz kwasu masłowego. Naturalny, czysty skład bez zbędnych dodatków, wegańska kapsułka, a także badania mikrobiologiczne i na obecność metali ciężkich dla każdej wyprodukowanej partii to wyróżniki najwyższej jakości surowców i bezpieczeństwa produkcji.

W jaki sposób składniki zawarte w Bee Vitality wpływają na insulinooporność?
Kluczowym składnikiem tej formuły jest pyłek pszczeli. Stanowi źródło flawonoidów, fitosteroli, a także witamin, związków mineralnych, wyspecjalizowanych białek i wielu aktywnych biologicznie związków. Dzięki takiemu naturalnemu połączeniu ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, hipoglikemiczne, przeciwmiażdżycowe, wspierające eliminację wolnych rodników. Polecany także w okresie rekonwalescencji, a także wspomagająco w stanach obniżonego nastroju i wyczerpania psychofizycznego. Przyjmowany regularnie ma właściwości adaptogenne, czyli wykazujące zdolność do adaptacji organizmu do niekorzystnych zmian środowiskowych, takich jak stres, napięcie emocjonalne i związane z nimi skutki.
Jak wiadomo, nasilenie insulinooporności ma silną korelację z nasileniem stanu zapalnego i oba te zazębione czynniki stanowią dla siebie system koła zamkniętego. Dążenie do redukcji i eliminacji stanu zapalnego to sposób na przerwanie go i umożliwienie powrotu tkanek do ponownej wrażliwości na insulinę. Działanie adaptogenne takie jak wzrost tolerancji wysiłku fizycznego, poprawa odporności czy działania funkcji poznawczych wydaje się być szczególnie przydatna w kontekście koniecznych do wprowadzenia zmian stylu życia w całościowej terapii insulinooporności.
Jednymi z bardziej interesujących, dobrze przyswajalnych składników pyłku pszczelego są fosfolipidy takie jak: lecytyna, kefalina i naturalnie występujący mio-inozytol. Są szczególnie interesujące z punktu widzenia właściwości lipotroponowych, czyli zapobiegających otłuszczeniu wątroby i namnażaniu blaszki miażdżycowej. Mio-inozytol natomiast jest powszechnie znany ze zdolności do poprawy wrażliwości tkanek na działanie insuliny i powszechnie rekomendowany w terapii insulinooporności, a także wspomagająco w PCOS.
Bardzo ważnym pierwiastkiem w procesach kontroli glikemii i wrażliwości na insulinę jest cynk. Jego główną rolą w insulinooporności jest synteza, magazynowanie oraz działanie tkankowe insuliny. W dziennej porcji Bee Vitality znajduje się 15mg dobrze przyswajalnej formy – glukonianu cynku, co stanowi 150% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej.
Również nie bez znaczenia jest zawartość sytandaryzowanego na zawartość kurkuminoidów ekstraktu z kurkumy. Wykazano, że kurkumina jako aktywny biologicznie składnik kurkumy korzystnie wpływa na kontrolę glikemii, sekrecję insuliny, obniża poziom trójglicerydów, a także wykazuje silne działanie przeciwzapalne.
Standaryzowany wyciąg z czystka szarego to źródło cennych polifenoli- w tym elagotanin, charakteryzujących się silnym potencjałem przeciwzapalnym. Warto także wspomnieć o zdolności ekstraktu z czystka do hamowania α-glukozydazy, czyli enzymu rozkładającego skrobię do cząsteczek glukozy. Dzięki zahamowaniu α-glukozydazy węglowodany z posiłku rozkładają się wolniej, co przyczynia się do mniejszego poposiłkowego stężenia glukozy we krwi.
Doświadczenia osób borykających się z insulinoopornością wskazują na często występujący problem dolegliwości trawiennych. Nasilenie stanu zapalnego, niewyrównana glikemia, skoki insuliny i pozostałe typowe objawy nie pozostają bez wpływu na mikrobiom jelitowy, czego objawem są właśnie wspomniane trudności trawienne. Zmiana składu mikrobioty może powodować upośledzenie wydzielania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych będących ważnym produktem fermentacji bakteryjnej. Pełnią one funkcje zabezpieczające integralność i szczelność bariery jelitowej, są produktem odżywczym dla nabłonka jelitowego i chronią przed rozwojem patogennych szczepów. Dodatek w produkcie Bee Vitality maślanu sodu, jako jednego z naturalnie produkowanych przez mikrobiom krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych ma za zadanie uzupełniać jego potencjalne niedobory i niwelować dolegliwości trawienne.
Podsumowując, składniki Bee Vitality nie tylko przyczyniają się do niwelowania negatywnych skutków insulinooporności, ale także wykazują korzystne działanie w niwelowaniu czynników wywołujących i podtrzymujących stan oporności tkanek na działanie insuliny. Porcja dzienna suplementu Bee Vitality to 1 kapsułka, a jedno opakowanie to 2 miesiące suplementacji.
Bibliografia:
- Yang S, Qu Y, Chen J, Chen S, Sun L, Zhou Y, Fan Y. Bee Pollen Polysaccharide From Rosa rugosa Thunb. (Rosaceae) Promotes Pancreatic β-Cell Proliferation and Insulin Secretion. Front Pharmacol. 2021 Jun 28;12:688073. doi: 10.3389/fphar.2021.688073. PMID: 34262457; PMCID: PMC8273306.
- Kurek-Górecka A., Balwierz R., Dzierżewicz Z. (2017): Dietetyczne aspekty zastosowania pyłku pszczelego. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – L 3, str. 191 – 200.
- Kędzia B., Hołderna- Kędzia E. (2012):Nowe badania nad biologicznymi właściwościami pyłku kwiatowego. Postępy fitoterapii 1.
- Li X, Gong H, Yang S, Yang L, Fan Y, Zhou Y. Pectic Bee Pollen Polysaccharide from Rosa rugosa Alleviates Diet-Induced Hepatic Steatosis and Insulin Resistance via Induction of AMPK/mTOR-Mediated Autophagy. Molecules. 2017 Apr 28;22(5):699. doi: 10.3390/molecules22050699. PMID: 28452943; PMCID: PMC6154703.
- Bjørklund G, Dadar M, Pivina L, Doşa MD, Semenova Y, Aaseth J. The Role of Zinc and Copper in Insulin Resistance and Diabetes Mellitus. Curr Med Chem. 2020;27(39):6643-6657. doi: 10.2174/0929867326666190902122155. PMID: 31475889.
- Pivari F, Mingione A, Brasacchio C, Soldati L. Curcumin and Type 2 Diabetes Mellitus: Prevention and Treatment. Nutrients. 2019 Aug 8;11(8):1837. doi: 10.3390/nu11081837. PMID: 31398884; PMCID: PMC6723242.
- Saad MJ, Santos A, Prada PO. Linking Gut Microbiota and Inflammation to Obesity and Insulin Resistance. Physiology (Bethesda). 2016 Jul;31(4):283-93. doi: 10.1152/physiol.00041.2015. PMID: 27252163.
- Starzec A, Włodarczyk M, Kunachowicz D, Dryś A, Kepinska M, Fecka I. Polyphenol Profile of Cistus × incanus L. and Its Relevance to Antioxidant Effect and α-Glucosidase Inhibition. Antioxidants (Basel). 2023 Feb 22;12(3):553. doi: 10.3390/antiox12030553. PMID: 36978801; PMCID: PMC10045904.